TaeKwonDo για παιδιά
TaeKwonDo
Το Ταεκβοντό είναι μια Πολεμική Τέχνη φιλοσοφικού και συμβολικού χαρακτήρα με προέλευση από την Κορέα. Αποτέλεσε ένα τρόπο ζωής για τον Κορεατικό λαό για περισσότερα από 2.000 χρόνια και συνεχίζει να εμπνέει με τον ίδιο τρόπο ακόμη και σήμερα, όχι μόνο ανθρώπους στην Ασία αλλά και στον Δυτικό κόσμο. Από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα και είναι πλέον από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως.
Τα χρώματα των ζωνών στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ έχουν συμβολικό χαρακτήρα, όπως παρακάτω :
Άσπρη : Συμβολίζει την αγνότητα και την αθωώτητα που χαρακτηρίζει το μαθητή του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, που δεν κατέχει τη γνώση της τέχνης πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του.
Κίτρινη: Συμβολίζει τη γη, μέσα στην οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στα στάδιο αυτό θεμελιώνονται οι βασικές αρχές του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Ο μαθητής ξεκινά τα πρώτα του βήματα και να λαμβάνει την πρώτη του γνώση.
Πράσινη: Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού, το άπλωμα στο χώρο με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Έτσι και ο μαθητής αρχίζει να αντιλαμβάνεται, να αναπτύσει τις δεξιότητες και τις ικανότητές του και να διδάσκεται τη φυσική γνώση με ηρεμία.
Μπλε: Συμβολίζει τον ουρανό, προς τον οποίο ορθώνεται μεγαλώνοντας το φυτό που μετατρέπεται σε δέντρο, υποδηλώνοντας τη δυναμική που αναπτύσσει ο μαθητής σ’αυτό το επίπεδο γνώσης.
Κόκκινη: Συμβολίζει τη φωτιά, το πάθος, την αποφασιστικότητα, τη δύναμη αλλά και το αίμα (πηγή ζωής). Ο μαθητής πλέον διαθέτει δυνατό και ρωμαλέο σώμα, γενναία ψυχή και διανοητική δύναμη, τρία στοιχεία που αποτελούν το προοίμιο για το επόμενο στάδιο.
Μαύρη: Συμβολίζει την ωριμότητα, την ολοκλήρωση της διδαχής στην τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και την προσέγγιση σε μια νέα αρχή, χωρίς φόβο για το σκοτάδι.
Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ Προβιβαζόμενος ένας μαθητής από μια ζώνη στην άλλη παίρνει και ένα βαθμό. Από άσπρη ζώνη μέχρι και μισή μαύρη ο βαθμός αυτός ονομάζεται Κουπ και μετά τη μαύρη ζώνη οι βαθμοί λέγονται Νταν. Η κλιμάκωση των ζωνών στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ (ιεραρχία) είναι η ακόλουθη :
10ο Κουπ: Άσπρη ζώνη 9ο Κουπ : Μισή Κίτρινη ζώνη 8ο Κουπ : Κίτρινη ζώνη 7ο Κουπ : Μισή Πράσινη ζώνη 6ο Κουπ : Πράσινη ζώνη 5ο Κουπ : Μισή Μπλε ζώνη 4ο Κουπ : Μπλε ζώνη 3ο Κουπ : Μισή Κόκκινη ζώνη 2ο Κουπ : Κόκκινη ζώνη 1ο Κουπ : Μισή Μαύρη ζώνη 1ο Νταν : 1η Μαύρη ζώνη 2ο Νταν : 2η Μαύρη ζώνη 3ο Νταν : 3η Μαύρη ζώνη 4ο Νταν : 4η Μαύρη ζώνη 5ο Νταν : 5η Μαύρη ζώνη
Από το 6ο μέχρι το 9ο Νταν, όπου απονέμονται σε εκείνους που συνεχίζουν να προσφέρουν στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, είτε πρακτικά (εξάσκηση σε ντοτζάνγκ), είτε από άλλες θέσεις (πχ. διοικητικές) για την ανάπτυξη και καλλιέργεια της τέχνης η “εξέταση” γίνεται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Ο όρος Poomsae (Πούμσε) σημαίνει κινούμαι με χάρη. Μια Poomse (Φόρμα) είναι ένα μοτίβο από προκαθορισμένες κινήσεις Taekwondo, που αποτελείται από επιθέσεις μπλοκ, και κλωτσιές.
Κατά την εκτέλεση ενός Poomse, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τις τεχνικές για να καταπολεμήσει φανταστικούς αντιπάλους, ενώ δέχεται επίθεση από πολλές κατευθύνσεις. Κάθε μία από τις φόρμες WTF (Taegeuk 1-8), οι παραδοσιακές φόρμες (Palgwe 1-8) και όλες οι φόρμες Μαύρη Ζώνη (από Koryo να Ilyo) αρχίζουν με αμυντικές τεχνικές που ακολουθούνται από αντεπιθέσεις.
Κάθε Poomse πρέπει να ασκείται πολλές φορές και δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς σκέψη (χρειάζεται να σκεφτούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, κατεύθυνση ή στάση). Μόνο μετά την άσκηση μιας φόρμας, εκατοντάδες φορές, θα αρχίσει ο μαθητής να κατανοεί το νόημά της.
WTF χρησιμοποιεί Poomses για μοτίβα. Poomses προέρχονται από το βιβλίο «Ι Τσινγκ», ένα κινέζικο μαντείο. Το Ι Τσινγκ έχει 64 εξάγραμμα, ένας συνδυασμός των δύο από τις τρεις γραμμές, κλειστά ή σπασμένα. Οι ομάδες των τριών γραμμών ονομάζεται τρίγραμμα. Οι κλειστές γραμμές αντιπροσωπεύουν το Γιανγκ,ενώ η ανοικτή το Γιν. Στην κινεζική γλώσσα, η ενότητα του Γιν και Γιανγκ καλείται «Taichi». Στην κορεατική γλώσσα, η ενότητα ονομάζεται Tae-guk. Από εκεί προέρχεται ο όρος Taegeuk Poomse. Τα οκτώ τρίγραμμα μαζί ονομάζονται Pal-GWe όπως οι Poomse Palgwe.
Οι φόρμες χρησιμεύουν στην εμπέδωση βασικών στοιχείων όπως:
Η γνώση του σκοπού κάθε κίνησης είναι καθοριστικός παράγοντας στη ρεαλιστική εκτέλεση και τελειότητα της φόρμας.
Τσουράπης Βασίλειος
Τσουράπη Βαρβάρα
Α.Σ. ΩΡΙΩΝ