
Κατά την εκτέλεση ενός Poomse, ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τις τεχνικές για να καταπολεμήσει φανταστικούς αντιπάλους, ενώ δέχεται επίθεση από πολλές κατευθύνσεις. Κάθε μία από τις φόρμες WTF (Taegeuk 1-8), οι παραδοσιακές φόρμες (Palgwe 1-8) και όλες οι φόρμες Μαύρη Ζώνη (από Koryo να Ilyo) αρχίζουν με αμυντικές τεχνικές που ακολουθούνται από αντεπιθέσεις.
Κάθε Poomse πρέπει να ασκείται πολλές φορές και δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς σκέψη (χρειάζεται να σκεφτούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, κατεύθυνση ή στάση). Μόνο μετά την άσκηση μιας φόρμας, εκατοντάδες φορές, θα αρχίσει ο μαθητής να κατανοεί το νόημά της.
WTF χρησιμοποιεί Poomses για μοτίβα. Poomses προέρχονται από το βιβλίο «Ι Τσινγκ», ένα κινέζικο μαντείο. Το Ι Τσινγκ έχει 64 εξάγραμμα, ένας συνδυασμός των δύο από τις τρεις γραμμές, κλειστά ή σπασμένα. Οι ομάδες των τριών γραμμών ονομάζεται τρίγραμμα. Οι κλειστές γραμμές αντιπροσωπεύουν το Γιανγκ,ενώ η ανοικτή το Γιν. Στην κινεζική γλώσσα, η ενότητα του Γιν και Γιανγκ καλείται «Taichi». Στην κορεατική γλώσσα, η ενότητα ονομάζεται Tae-guk. Από εκεί προέρχεται ο όρος Taegeuk Poomse. Τα οκτώ τρίγραμμα μαζί ονομάζονται Pal-GWe όπως οι Poomse Palgwe.
Οι φόρμες χρησιμεύουν στην εμπέδωση βασικών στοιχείων όπως:
- ισορροπία των κινήσεων
- ακρίβεια εκτέλεσης των τεχνικών και των μετατοπίσεων του σώματος
- συγχρονισμός
- ταχύτητα κινήσεων
- νοητική αυτοσυγκέντρωση και έλεγχο της αναπνοής
- συμμετρία της κίνησης
- χάρη και ομορφιά
- ρυθμό
Η γνώση του σκοπού κάθε κίνησης είναι καθοριστικός παράγοντας στη ρεαλιστική εκτέλεση και τελειότητα της φόρμας.